Työvointia joka päivä - Työvointia joka päivään!


Innostuminen syntyy pienistä asioista. Perinteisessä työssä ideoita tulee ovensuussa jonkun kanssa keskustellessa, kahvihuoneessa tai lounaalla höpötellessä, mutta mitä jos työpaikalla ei ole muita? Jos koko muu tiimi sijaitsee sankaluurien toisessa päässä - jossain päin maailmaa?

Photo 11.6.2014 14.35.04.pngAnnen kanssa fyysisten työhuoneidemme välillä on 400 kilometriä ja voisi helposti luulla, että yhteisen flown saavuttaminen saattaa olla haastelllista. Joskus se toki sitä onkin. Toisen työhuoneen tai kuution ohi kävellessä voi vilkaista miltä toinen näyttää, onkohan tällä aikaa jutella ja heittäytyä uuden ideointiin - sankaluurit eivät sitä samaa tietoa tarjoa. Mutta digitalisaatio on tarjonnut meille muita tehokaita keinoja olla lähellä. Toinen meistä vannoo Applen nimeen, toinen käyttää Microsoftin tuotteita, mutta molemmilta löytyy Skype, jaetut dokumentit ja kalenterit, Trellot, blogit ja muu sosiaalinen media. Olemme toisillemme tiimi kaiken aikaa, välillä aktiivisesti, välillä passiivisesti. Mutta perjantain virtuaaliskumppaa ilman ei viikkoa lopeteta, ja jos ei ehditä, niin pidetään se sitten maanantaina, mutta tila on raivattava kupliville ideoille teemukien ääressä neljän sadan kilometrin päässä toisesta.

Digitalisoitunut viestintä ja kommunikaatio vaatii uudenlaista viestien lukutapaa ja toisaalta pitkää pinnaa, ymmärrystä ja rohkeutta kysyä mitä ihmettä toinen tarkoitti edellisessä pikaviestissä. Väärinymmärrykset lisääntyvät viestin lyhentyessä ja nopeassa sananvaihdossa. Kun emme näe toisen virtuaalitoimistossa olevaa kiirettä, lyhytsanainen viesti saattaa muuttaa merkitystään lukijan silmissä aivan toiseksi. Autocorrect tietenkin vielä auttaa asiaa, kun sanat korjatuvat vielä lähetyksen yhteydessäkin joksikin ihan muuksi :-)

tyypit.jpgTeknologiaa ei voi kaikessa syyttää istumisen lisääntymisestä. Mikään ei estäisi meitä tekemästä työtämme seisten tai tilanteen salliessa kävelyllä lähimetsässä. Tietotyöläisen työhön kuuluu paljon ideointia, uuden keksimistä, työtapojen tehostamista jne. Työterveyslaitoksen tutkijat ovatkin paljon tutkineet kuinka liikunta voi auttaa ja tehostaa ongelmanratkaisussa ja uuden oppimisessa. Mutta jostain syystä, työnteon tavat ja normit estävät meitä tekemästä työtämme muualla kuin ns. työpisteessä. Joku kysyikin miten työntekijöhin voi luottaa, jos heitä ei näe fyysisesti. Toisaalta jaetuista dokumenteista voi työtä seurata vaikka koko ajan, miten sanat muodostuvat ruudulle ja kuinka kommenttivirrat dokumenteissa jatkuvasti kehittyvät.

Hannun tapasin tilanteessa, jossa tiesin, että oma jaksaminen alkoi olla vaakalaudalla, eikä niitä kuuluisia uusia ideoita enää tuntunut löytyvän. Innostumisesta puhumattakaan. Rapakuntoisena, stressaantuneena ja keväisistä flunssista juuri selvinneenä pyysin apua ja neuvoja ja yhdessä Hannun kanssa lähdettiin ratkomaan tietotyöläisen perusongelmia. Jatkuva paikallaan kököttäminen, älytön päivärytmi ja paikasta toiseen sinkoilu, ei antanut paljon tilaa omalle hyvinvoinnille saati sitten työvoinnille. Ketään ei voi pakottaa tekemään työpisteen vieressä kyykkyjä webinaarin aikana tai osallistumaan lankkuskabaan, mutta jokaisella on mahdollisuus jollain pienillä tavoilla lisätä fyysistä hyvinvointia ja edistää oman toiminnan motivaation ylläpitämistä ja kehittymistä. Toinen pystyy siihen itse pienien neuvojen avulla, toinen tarvitsee enemmän tukea, mutta apua saa kun sitä uskaltaa pyytää.

Photo 11.6.2014 13.07.30.pngOlemme aikamoinen kokonaisuus - varsinainen pakkaus. Psyykistä ja fyysistä vointia ja sosiokulttuurisia toimintamalleja. Jokainen meistä tiimiläisistä tuo oman pakettinsa - työvointinsa - yhteiseen työmaailmaan, jossa sitten parhaamme mukaan yritämme olla innovatiivisia, innostuneita ja tehokkaita yhdessä. Koulutuksemme tarkoituksena on vahvistaa ja edistää sekä tiimiläisten omaa työvointia että avata uusia kanavia digitaalisen tiimityön vahvistamiseksi. Koulutuksemme perusrakenteen löydät tästä blogista koulutuksen tarkemmasta kuvauksesta ja meihin voit ottaa yhteyttä vanhalla kunnon puhelimella, tai digitaalisilla välinellä.

Sankaluurien toisesta päästä iloista kevättalvea toivotellen
Kaisa

(Kuvat piirtänyt Anne Rongas)

Voit kuunnella yläpuolella olevan   

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hyvinvointia ja jaksamista -webinaarit alkavat!

Huomenna aloitetaan motivaatiosta!

Me voimme tehdä tän yhdessä vähän paremmin #Läsnätyö